Pim van Lommel

Wie is Pim van Lommel

Pim van Lommel (1943) was van 1977 tot 2003 als cardioloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hij publiceerde diverse artikelen over cardiologie. In 1986 begon hij zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd.   In 2001 publiceerde hij dit onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Daarnaast werkte hij mee aan verschillende boeken over bijna-dood ervaringen en publiceerde er diverse artikelen over.

pim-van-lommel-eindeloos-bewustzijn-bijna-dood-ervaring-interviews-biografie-nonlocal-consciouness-postermaterialist-science

Pim van Lommel

In 2007 verscheen zijn boek Eindeloos bewustzijn: een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring. Het boek is een bestseller. Er zijn inmiddels in Nederland ruim 140.000 exemplaren van verkocht (23ste druk), en wereldwijd meer dan 250.000. Het is vertaald in het Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Pools, en Lets, en binnenkort ook in het Chinees en Hongaars. Enkele jaren geleden  ontving Pim van Lommel voor de Engelse vertaling van zijn boek de ‘2010 Book Award’ van de Scientific and Medical Network. In  november 2017 kwam de speciale jubileumeditie uit.   Pim van Lommel houdt over de hele wereld lezingen over bijna-dood ervaringen en over de relatie tussen bewustzijn en hersenfunctie. In 2005 ontving hij de Dr. Bruce Greyson Research Award van de International Association of Near-Death Studies. Een jaar later kreeg hij uit handen van de president van India de Life Time Achievement Award op het World Congress on Clinical and Preventive Cardiology, en in 2017 ontving hij de Elisabeth Kübler-Ross Award, uitgereikt door de vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, de VPTZ.
2020 – de Spiritual Awakenings International (SAI) benoemde hem tot Circle of Honor honoree in verband met zijn baanbrekende studies naar BDE.
Heden – onderzoeker, publicist en spreker over relatie tussen bewustzijn en hersenen.

Pim van Lommel studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in cardiologie.